Vitaminele B – Semne ale deficienței, rol, surse alimentare

Complexul de vitamine B. Rol, surse alimentare și semne ale deficienței.

Ce sunt vitaminele?

Vitaminele sunt substanțe organice de care organismul nostru are nevoie pentru a fi sănătos și pentru a funcționa. Multe vitamine nu pot fi sintetizate de catre organism, deci ele trebuie să fie aduse neaparat prin alimentație, pentru ca organismul să funcționeze la randament maxim.

Vitaminele se împart în două clase:
– Vitamine HIDROSOLUBILE – se dizolvă în apă –complexul de vitamine B și Vitamina C
– Vitamine LIPOSOLUBILE – Se dizolvă în grăsimi – Vitamina E, Vitamina E, Vitamina D, Vitamina A, Vitamina K

Exces și deficiențe de vitamine

Un organism cu deficiențe de vitamine se va îmbolnăvi. Diferența dintre cele două clase de vitamine constă în faptul că cele hidosolubile se elimină prin urina, de aceea hipervitaminoza nu este posibilă. În cazul celor liposolubile, situația stă altfel: ele se pot stoca în grăsime, iar consumul excesiv poate duce la hipervitaminoză, cu efect toxic pentru organism.

Dacă în cazul vitaminelor hidrosolubile putem lua fară nicio grijă suplimente, pentru că excesul se va elimina, în cazul celor liposolubile sunt necesare analize pentru stabilirea necesarului.

Vitaminele hidrosolubile

Vitaminele B

Este format din 8 vitamine: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12

Vitamina B1 sau tamina

– contribuie la îmbunătațirea circulatiei sangvine
– Intervine în metabolismul carbohidraților
– Îmbunătațeste capacitatea cognitivă
– Contribuie la producerea de acid clorhidric (suc gastric)
– Are efect antioxidant, protejând împotriva îmbătrânirii

Surse de B1 – cereale integrale, mazăre, broccoli, orez brun, gălbenuș.
Simptome carența de B1: tulburări gastro intestinale, edem, ficat mărit, respirație grea, senzație de furnicături

Vitamina B2 sau riboflavina

– Contribuie la formarea celulelor roșii
– Calmează oboseala ochilor
– E indicată în probleme oculare :cataractă, conjunctivită
– E implicată în metabolismul proteinelor, glucidelor și grăsimilor
– Contribuie la absorbția fierului, de aceea e indicată în anemii

Surse de B2: brânză,legume, carne, lapte, spanac, iaurt.
Simptome carențe de B2: crăpături la nivelul gurii, tulburări de vedere, dermatite, erupții cutanate, amețeli

Vitamina B3 sau acid nicotinic

– Intervine în secreția bilei, pancreasului și în producerea sucului gastric
– Are rol în metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților
– Favorizează digestia
– Scade nivelul de colesterol
– Mărește capacitatea de concentrare

Surse de B3: morcovi, ficat, carne de vită, alune, ouă.
Simptome carențe de B3: depresie, indigestie, ulcerații, hipoglicemie.

Vitamina B5 sau acid pantotenic

– Numită și vitamina antistres
– Are rol în producerea hormonilor suprarenali
– Crește imunitatea organismului
– Tratează depresia și anxietatea
– Contribuie la buna funcționare a digestiei

Surse de B5: ficat, ouă, ciuperci, tărâțe, alune.
Simptome carențe de B5: dureri ce cap, amețeli, furnicături în mâini.

Vitamina B6 sau piridoxina

– Contribuie la sănătatea mentală și fizică
– E necesară sistemului nervos
– Previne apariția cancerului
– Contribuie la absorbția altor vitamine

Surse de B6: pește, carne vită, mazăre, spanac, semințe de floarea soarelui, morcovi.
Simptome carențe de B6: senzație de greață, țiuit în urechi, dificultăți la invațare, dureri articulare, oboseală.

Vitamina B7 sau biotina

– Protejează pielea și părul
– Împiedică depunerea colesterolului
– Contribuie la eliminarea substanțelor toxice
– Menține funcțiile psihologice
– Protejează mucoasele

Surse de B7: morcovi, roșii, migdale, ouă, ceapă, varză, conopidă, lapte.
Simptome carențe de B7: afecțiuni ale pielii, dermatite, căderea părului, lipsa tonusului muscular, crampe musculare.

Vitamina B9 sau acid folic

Esențială pentru dezvoltarea organismului
– Rol în regenerarea celulelor
– Rol în creștere
– Util și necesar perioada sarcinii
– Rol în prevenirea demenței

Surse de B9: salată, spanac, broccoli, pătrunjel, ficat, sfeclă, linte, ficat vițel.
Simptome carență de B9: oboseală psihică, uitare, stare de confuzie, depresie, insomnii, probleme gingivale.

Vitamina B12 sau cobalamina

– Intervine în organism ca factor de creștere
– Protejează împotriva deteriorării neurologice
– Previne boala Parkinson
– Contribuie la absorbția acidului folic, fierului
– Intervine în metabolizarea proteinelor, glucidelor și grăsimilor

Surse de B12: drojdie de bere, ouă, lapte, fructe de mare, iaurt.
Simptome carență de B12: palpitații, depresie, furnicături în picioare, dificultăți de concentrare.