Uleiul de măsline este originar din zona mediteraneană și este extras din fructele de măslin. Este cea mai bogată sursă de grăsimi monosaturate. Beneficiile acestuia sunt nenumărate, de aceea este folosit în alimentație, dar și în cosmetică sau în medicamente.
Uleiul de măsline tipuri
Există mai multe tipuri:
1. Ulei de măsline PUR – este varianta rafinată și filtrată chimic, de unde rezultă o calitate inferioară.
2. Ulei de măsline VIRGIN – nu conține ulei rafinat, este mai puțin procesat în timpul prelucrării. Aciditatea uleiului de măsline virgin poate fi de aproximativ 1,5-2%.
3. Ulei de măsline EXTRAVIRGIN – obținut din prima presare a măslinelor, este considerat cel mai bun din toate categoriile, avand o calitate foarte bună și fiind mai puțin procesat. Echilibrul între gust și aciditate este mai bun decât la celelalte categorii. Aciditatea uleiului de măsline extravirgin nu este mai mare de 0,8%. Uleiul extra virgin se folosește doar în stare crudă, la salate. Nu se poate folosi la prajit întrucât are un punct de fumegare foarte scăzut.
4. Ulei de măsline PRESAT LA RECE – este obținut din a doua presare, la acest procedeu folosindu-se apă și aburi pentru extragere, astfel calitatea este diminuată.
Uleiul de măsline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat în stare neprocesată.
Supranumit de către Homer “aurul lichid” și amintit chiar și în Biblie, uleiul de măsline conține elemente care restabilesc și mențin starea de sănătate.
În Grecia, sau în alte zone unde dieta mediteraneană este predominantă, există cea mai mică rată de îmbolnăviri cardiovasculare. Iar acest lucru se datorează, în mare parte, consumului regulat de ulei obținut din măsline.
Ce conține uleiul de măsline?
Valoare per 100 g
Calorii – 884kcal
Lipide – saturate 14 g, monosaturate 73 g, polinesaturate 11 g
Colesterol – 0 mg
Fier – 0,6 mg
Vitamina E – 14 mg
Vitamina K – 62 g
Uleiul de măsline mai conține vitamina A, B1, B2, C, D.
Beneficiile uleiului de măsline
Este cea mai sănătoasă sursă de grăsimi
Combate ulcerul și gastrita
Previne cancerul
Protejează organismul împotriva bolilor de inimă
Reduce nivelul de colesterol
Menține un nivel bun de antioxidanți
Produce drenaj hepatic si biliar
Are efect detoxifiant și laxativ
Menține densitatea oaselor și previne osteoporoza
Are efect benefic în cazul diabetului
Menține elasticitatea arterelor, prevenind problemele cardiovasculare
Îmbunătațește digestia
Previne atacul de cord
Reglează tensiunea arterială
Îmbunătațeste memoria și luptă împotriva bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer
Are efect antiîmbatrânire
Menține elasticitatea pielii
Întărește firul de păr
Este util în curele de slăbire, având un conținut de grăsimi sănătoase
Calmează iritațiile
Are efect antiinflamator prin conținutul de fitonutrienți
Efect autitumoral prin conținutul de vitamina E
Previne cancerul de sân, dar și recidivele.
Cum alegi un ulei bun?
Fiind atât de bun pentru organism, uleiul obținut din măsline a ajuns să fie și cel mai falsificat aliment. De aceea este bine să fim atenți atunci când alegem un sortiment.
În primul rând, nu te lasa tentat de variantele ieftine. Uleiul obținut din măsline nu este ieftin pentru că nu este obținut ușor, de aceea un preț derizoriu ar trebui sa iti dea de gândit.
Alege un ulei pus în recipient de sticlă de culoare închisă. Culoarea închisă va ajuta la prevenirea oxidării atunci când este expus la lumină.
Uleiul obținut din măsline se păstrează la rece și la întuneric și trebuie consumat în termen de 12 luni, de aceea este bine să verifici termenul de valabilitate.
3 comentarii la „Uleiul de măsline – beneficii, cum îl alegi, tipuri”
Comentariile sunt închise.