Sarea de Himalaya sau sarea iodată? Ce variantă să alegi

Sarea de Himalaya sau sarea iodată? Care variantă este benefică pentru organism?

Sarea în bucate este esențială pentru un gust bun al alimentelor. Dar oare folosim ceea ce trebuie? Fiind folosită zilnic, calitatea sării este extrem de importantă pentru că poate să aiba efecte, pozitive sau negative pentru organism.

sarea de himalaya sau sara iodata saslabim.ro

Este bună sarea iodată rafinată?

Sarea iodată de bucătarie este rafinată, iar prin acest proces oligoelementele sunt eliminate și inlocuite cu iod. Iodarea sării este justificată pentru prevenirea imbolnăvirilor endocrine, glanda tiroidă având nevoie de iod pentru a funcționa optim.

Există, însă și reversul medaliei. Folosită in exces, iodul din compoziția sării poate sa produca dezechilibre endocrine, ducând in final la hipertiroidie, o afecțiune în care glanda tiroidă produce mai mulți hormoni decât ar fi nevoie.

Este foarte greu de calculat nivelul de iod de care fiecare persoană persoană are nevoie, de aceea se ajunge foarte ușor la exces sau lipsă de iod.

Sarea de bucătarie conține și antiaglomerante, elemente nocive pentru organism care produc afecțiuni cardiace și cresc nivelul de toxicitate în organism. De asemenea, sarea rafinată este responsabilă, prin compoziția de sodiu, și de retenția de apă și totodată și de apariția afecțiunilor renale.

Excesul de sare rafinată încetinește metabolismul, împiedică eliminarea surplusului de grăsime în cazul dietelor, dezechilibreaza sistemul imunitar și duce la apariția insomniilor și a stărilor de anxietate.

Ce fel de sare să folosim?

sarea de himalaya sa slabim dieta

Dupa cum spuneam, sarea în bucate este de nelipsit, pentru că avem nevoie de gust. Pentru a evita toate problemele create de sarea iodată rafinată, există soluții foarte la îndemână: folosirea sării de mină sau de mare.

Eliminarea totală a sării nu este o soluție, deoarece organismul are nevoie de sare. Recomandat este să o înlocuim cu cea care are în compoziție oligoelemente benefice pentru organism și care nu este procesată.

Există pe piață variante de sare neprocesată. Sarea de mare sau sarea naturală are cristale mari și nu este alba ca cea rafinată, care pentru a avea culoarea albă și pentru a fi extrem de fină este procesată, eliminându-i-se mare parte din minerale.

Fiind sub formă de cristale mari, vom consuma cantități mai mici decât dacă am folosi sare rafinată, obținând același gust. Sarea de Himalaya sărează mai mult decât o sare obișnuită.

Varianta sănătoasă: sarea de Himalaya

Sarea de Himalaya are cristale roz datorită conținutului de fier și minerale. Este extrasă manual și neprocesată, fiind considerată cea mai pură sare.

În sarea roz de Himalaya se regasesc 84 de minerale și oligoelemente: mangan, calciu, magneziu, potasiu, fier, cupru, siliciu, fosfor, cobalt, crom, fluor, sodiu etc. Acest tip de sare conține si iod natural, neadaugat ca în cazul celei rafinate, astfel veți aduce în organism aportul necesar de iod pentru buna funcționare a glandei tiroide.

Ce proprietăți are sarea de Himalaya?

sarea de himalaya proprietati saslabim.ro

Sarea de Himalaya reglează sistemul imunitar, echilibrează nivelul de apă din organism, previne boli precum diabetul, reglează circulația și este benefică în afecțiunile aparatului respirator. Ea nu supune rinichii la un efort excesiv, așa cum se întâmplă în cazul sării rafinate.

Este utilă și în tratarea alergiilor, acționând ca un antihistaminic, decongestionând sistemul respirator. Din acest motiv există pe piață lampi de sare roz, care sunt recomandate a fi folosite în încăperi de către persoane alergice. Efectul este benefic pentru că lampa de sare eliberează în aer substanțe care ajută la tratarea și prevenirea alergiilor.

Sarea de Himalaya are efect de ameliorare în afecțiuni de artrită, psoriazis, herpes sau gripe. Este aliat în curele de slăbire, avand efect detoxifiant și reducând retenția de apă.

Acest tip de sare poate fi folosit și ca sare de baie și este folosită cu succes și în compoziția produselor cosmetice datorită efectului regenerant si revigorant.