Anumite alimente ne pot îmbunătăți memoria și capacitatea de concentrare, iar acest lucru este dovedit știintific. Pentru a avea o memorie bună nu este suficient să fim odihniți , sau să nu fim stresați, ci este necesar și să aducem în organism și alimente care îmbunatațesc capacitatea de memorare.
Așa cum starea de spirit este influențată de către alimentele pe care le consumăm, în același mod este inluențată si memoria. În ce fel? Să luam ca exemplu o persoană care trece printr-o perioadă de examene. Fiind o perioadă solicitantă, persoana respectivă va reurge la dulciuri și la alimente hipercalorice având iluzia că va furniza corpului energia de care are nevoie. Rezultatul nu va fi decât o stare de oboseală, iar in această situație neuronii nu vor mai funcționa la randament maxim.
Capacitatea creierului de a înmagazina informații va fi mai redusă, iar neuronii nu vor mai realiza conexiuni.
Alimente care stimulează memoria
1. Nucile
Nucile sunt primele pe listă pentru că sunt o sursă importantă de vitamina E, vitamina B, magneziu și acizi grași. Ele sunt considerate hrana creierului, având forma emisferelor cerebrale. Nucile conțin antioxidanți care previn îmbătrânirea celulelor cerebrale și care stimulează și imbunatațesc memoria. Ele sunt recomandate și în afeecțiuni precum Alzheimer. Este de preferat să le consumați în stare crudă pentru a beneficia de toate proprietățile lor.
2. Fructele de pădure
Ele conțin antioxidanți care protejează creierul. Consumul regulat de fructe de pădure îmbunătățeste memoria și îl protejează de efectele negative ale stresului. Consumați regulat afine, zmeură, cătină, mure, măceșe.
3. Cafeaua
O cească de cafea pe zi este un excelent stimulant pentru memorie. Important este să nu se exagereze în privința cantității. Cafeaua este de preferat să se bea simpla, fără lapte pentru a avea efect pozitiv în organism.
4. Ciocolata neagră
Ciocolata cu 70-80% cacao are proprietăți antioxidante care îmbunătățesc memoria. Câteva grame de ciocolată neagră pe zi stimulează funcțiile vasculare, iar creierul își primeste aportul sangvin și functionează optim. Ea reglează metabolismul și determină producerea de bacterii benefice pentru organism. De asemenea, are efect euforizant, conferind o stare de bine.
5. Spanacul
Spanacul este bogat în acid folic care are un cunoscut rol în prevenirea bolilor cardiovasculare.
6. Pește
Mai exact peștele gras, precum somonul, sardine sau macrou, foarte bogat în omega 3. S-a demonstrat faptul că bolile de memorie au o incidență mai scazută printre persoanele care consuma regulat pește. Este recomandat să se consume de două ori pe săptămâna pește. Există și varianta administrarii unor capsule cu ulei de pește care vor avea efect benefic pentru memorie și organism.
7. Broccoli
Broccoli este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente. Conține foarte multă vitamina C, dar și vitamina K cu rol în buna circulație sanguivă, îmbunatățind în acest fel și memoria. Broccoli reglează nivelul de colesterol și stimulează digestia prin prezența fibrelor.
Conține substanțe anticancerigene. Este de preferat să îl preparați 3-5 minute la aburi, dupa ce l-ați desfacut în buchețele mici. Gatit timp îndelungat își pierde din proprietăți.
3 comentarii la „Alimente care îmbunătațesc memoria și concentrarea”
Comentariile sunt închise.